Spiritus

Italiens mest solgte spiritus er Aperol, en rubinrød drik, som blev skabt i 1919 af to brødre, Luigi og Silvio Barbieri.

Tag kontakt

Kender du Aperol Spritz / Spritz /ArtSpritz?

Spiritus med kun 11% alkohol

Italiens mest solgte spiritus er Aperol, en rubinrød drik, som blev skabt i 1919 af to brødre, Luigi og Silvio Barbieri. De boede i Padua, og de præsenterede deres opfindelse på en industriudstilling i byen. Her blev den vel modtaget, men den blev først en rigtig succes efter den anden verdenskrig.

Brødrenes idé var at skabe en opsigtsvækkende ny drik, og naturligvis skete det efter en superhemmelig recept på sød-bitre appelsinskaller, mandarin, ensian, rabarber og kinatræ.

De påstod dog ikke, at de havde opskriften fra en tante til en middelalderlig alkymist.

Minder om Campari

I dag sælges der mere end 13 millioner flasker Aperol om året, svarende til over halvdelen af det danske spiritusmarked, men mærkværdigvis har drikken ikke været til at få her i landet.

Den har længe været eksporteret til Østrig og Schweiz, og i Tyskland er den lanceret i en udgave med 15% for at undgå returflaske-systemet. Men først nu er den kommet til Danmark.

Aperol er siden 2003 blevet fremstillet af Campari, og på mange måder minder den om Campari – samme farve, blot lidt mørkere, næsten samme duft og smag og samme indhold af sukker. Men Aperol har som sagt kun 11% alkohol, mens Campari har 25%.

I Italien danner Aperol grundlaget for en Spritz efter en 3-2-1 opskrift: 3 dele tør, mousserende vin, fx Prosecco, 2 dele Aperol og 1 del mineralvand med brus. Dertil isterninger og en halv appelsinskive.

Vi har et lignende produkt fra en anden producent i Italien – nemlig ArtSpritz.

Gin

Rom

Whisky

Cognac

Gin

Gin er en destilleret alkoholisk drik, der er smagssat med Ene enebær. Gin har primært været kendt som et produkt fra England, men produceres nu I det meste af verden. I Danmark alene produceres der over 50 brands.

Rom

Rom er en alkoholisk drikkevare. Rom fremstilles af saft eller melasse fra rørsukker, og vand. Blandingen af sukker og vand gæres til en væske med 8-10% alkohol. Derefter destilleres den til en alkoholprocent på op til 90 % og lagres på egetræsfade. Efter lagringen fortyndes rommen ned til 40-43 % alkohol og fyldes på flasker. Blandingen af rom med snaps og vand til det færdige produkt kaldes forskæring.

Whisky

Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs, der destilleres. Maltwhisky er lavet af maltet byg.

Whisky kan sammenlignes med øl uden humle, der destilleres. De første faser i produktionen frem til destillering og lagring svarer således stort set til ølproduktion: maltning, tørring, mæskning og gæring . Maltwhisky bliver herefter typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen opbevares på fade “casks” af egetræ.

Grainwhisky er whisky destilleret kontinuerligt til høj alkoholstyrke på enten hvede eller majs og bruges til at blende med. Grain whisky har let krop og smag, men er ikke neutral, og den lagres på egefad i mindst tre år.

Ud over de traditionelle aftapninger fra destillerierne findes også “uafhængige aftapninger”. Det er whiskykøbmænd, der køber et eller flere fade hos destillerierne og opbevarer dem og sælger dem, som de vil. Det er derfor et anderledes produkt end standardproduktet.

En whisky skal være på mindst 40% og mindst tre år gammel. Når den kommer fra fadet er den ofte på 50-60% Cask strength og fortyndes ofte til 42%-46%.

Under lagringen trænger væske – herunder alkohol – ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½-2½% årligt betegnet som angel’s share (englenes andel). Udtrykket stammer fra cognac og armagnac-distrikterne.

Farven på whisky kan være justeret med karamel (E150), og whiskyen kan være koldfiltreret. Det vil sige, at den har været kølet ned for at fjerne urenheder. Koldfiltreringen blev indført efter at amerikanerne havde returneret whisky fordi de troede, at der var noget galt med whiskyen, der var uklar ved kølig opbevaring pga fortætning af olierne i whiskyen. En del af de stoffer, der frasorteres, er smagsstoffer (olier). Dvs. filtreringen fjerner en del af smagen. Derfor er mange begyndt at aftappe whiskyen uden koldfiltrering. For at undgå at whisky bliver uklar (cloudy) aftappes den ved højere alkoholprocent (46+ procent)

Cognac

Cognac er en fransk brændevin af brandy-typen fra området Cognac.

Cognac er destilleret hvidvin fra et afgrænset område og lagret på fad.

Til cognac bruges hovedsageligt druen Ugni Blanc. Den høstes tidligt og giver en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på ca. 8 %. Den destilleres 2 gange og lagres på fade af eg fra Limousin eller Troncais.

Destillatet (eau-de-vie) lagres i mange år. Det kontrolleres løbende af kældermesteren, der vurderer hvornår det ikke kan udvikle sig mere. Destillatet har nu en alkoholprocent på mellem 40 og 43.

Det bliver oftest blandet med andre destillater, for at kældermesteren kan få den smag, han ønsker. Enkelte producenter laver enkeltmarks- og vintage-cognac.

Efter at destillaterne er blandet, hviler de op til 12 år og mindst seks måneder. Hviletiden hedder Mariage. Først nu kommer cognacen på flaske.

Cognacens kvalitet bliver målt ud fra, hvor længe den har hvilet (og man tæller fra den førstkommende 1. april efter destilleringen):

V.S. (Very Special) eller tre stjerner, er den yngste mærkede cognac med en alder på mindst 2 år. Vieux er en klassifikation som formelt er ligesom V.S., men som normalt forventes at ligge mellem V.S. og V.S.O.P.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O. (Very Old) eller Réserve, kræver en alder på mindst 4,5 år. Napoléon er en uformel klassifikation, som følger de gamle regler for X.O., dvs cognacen har lagret mindst 6 år.
X.O. (Extra Old), Kæver en alder på mindst 10 år (indtil april 2018 mindst 6 år) Extra, Vieille Réserve og Hors d’Age, kræver en alder på mindst 6 år (den gamle definition på X.O.), men forventes ældre end X.O. Hors d’Age er normalt betegnelsen på den ældste cognac.