Cognac

Cognac

 

Cognac er en fransk brændevin af brandy-typen fra området Cognac.

Cognac er destilleret hvidvin fra et afgrænset område og lagret på fad.

Til cognac bruges hovedsageligt druen Ugni Blanc. Den høstes tidligt og giver en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på ca. 8 %. Den destilleres 2 gange og lagres på fade af eg fra Limousin eller Troncais.

 

Destillatet (eau-de-vie) lagres i mange år. Det kontrolleres løbende af kældermesteren, der vurderer hvornår det ikke kan udvikle sig mere. Destillatet har nu en alkoholprocent på mellem 40 og 43.

 

Det bliver oftest blandet med andre destillater, for at kældermesteren kan få den smag, han ønsker. Enkelte producenter laver enkeltmarks- og vintage-cognac.

 

Efter at destillaterne er blandet, hviler de op til 12 år og mindst seks måneder. Hviletiden hedder Mariage. Først nu kommer cognacen på flaske.

 

Cognacens kvalitet bliver målt ud fra, hvor længe den har hvilet (og man tæller fra den førstkommende 1. april efter destilleringen):

  • V.S. (Very Special) eller tre stjerner, er den yngste mærkede cognac med en alder på mindst 2 år. Vieux er en klassifikation som formelt er ligesom V.S., men som normalt forventes at ligge mellem V.S. og V.S.O.P.
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O. (Very Old) eller Réserve, kræver en alder på mindst 4,5 år. Napoléon er en uformel klassifikation, som følger de gamle regler for X.O., dvs cognacen har lagret mindst 6 år.
  • X.O. (Extra Old), Kæver en alder på mindst 10 år (indtil april 2018 mindst 6 år) Extra, Vieille Réserve og Hors d'Age, kræver en alder på mindst 6 år (den gamle definition på X.O.), men forventes ældre end X.O. Hors d'Age er normalt betegnelsen på den ældste cognac.

Livet er for kort til dårlig vin.

+45 3052 6809

+45 7589 1161

Nørrebrogade 13C, 8722 Hedensted, Denmark

ÅBNINGSTIDER

Mandag - Onsdag: kl. 12.00 - 17.30

 

Torsdag: kl. 11-17.30

 

Fredag: kl. 11-18.00

 

Lørdag: kl. 10 - 12.30

Copyright © 2017 · All Rights Reserved